Tanácsok Kalkulátorok Autó adatbázis Hirdetések Tudástár

 Vissza a foldalra 

Gépjármű okmányok

Forgalmi engedély

Forgalmi engedély
A forgalmi engedély tartalmazza az adott gépjármű legfontosabb adatait (rendszámát, típusát, alváz- és motorszámát, teljesítményét, stb...), a gépjármű üzembentartójának nevét, címét, valamint a műszaki vizsga érvényességét igazoló címkéket/bejegyzéseket és egyéb hatósági feljegyzéseket (pl.: elidegenítési tilalmat).

Az érvényes forgalmi engedély megléte, feltétele a közúti forgalomban való részvételnek.

Ha a forgalmi engedélyben szereplő legfrissebb műszaki vizsga érvényességi ideje lejárt, az NKH regionális igazgatóságának a műszaki vizsgáról szóló értesítése, vizsgahatározata, valamint berendelő határozata a jármű következő műszaki vizsgájának napjáig, de legfeljebb az érvényességi idő lejártát követő harminc napig - ezt követően pedig csak a vizsga napján - jogosít a közúti forgalomban való részvételre. Lejárt műszaki érvényességi idő esetén Ideiglenes forgalmi engedélyt (más néven: útvonalengedély) lehet igényelni. (bővebben: Ideiglenes forgalomban tartási engedély)

Használt autó vásárlása esetén az új tulajdonosnak, új forgalmi engedélyt kell kiváltania (bővebben: Gépjármű átírás).Szintén új forgalmi engedélyt kell kiállítani az alábbi esetekben:

  • a 2004. július 1-jén vagy azt követően kiadott forgalmi engedély harmonizált közösségi kódokkal jelölt adatainak változása, valamint a forgalmi engedély hátoldalán a címke vagy a hivatalos feljegyzések részére fenntartott hely betelte esetén;
  • az 1998. december 31-ig kiadott forgalmi engedéllyel kapcsolatos közlekedési igazgatási ügyintézés során a jármű forgalomból történő kivonására irányuló eljárás kivételével;
  • az 1999. január 1. és 2004. június 30. között kiadott forgalmi engedélyek esetében, a Műszaki lap első oldalán, az Üzembentartói lap vagy a Bejelentő lap első oldalán szereplő adatok változása esetén az üzembentartó (tulajdonos) lakcímének (székhelyének, telephelyének) változására vonatkozó adatai kivételével, továbbá a forgalmi engedély hátoldalán a címke vagy a hivatalos feljegyzések részére fenntartott hely betelte esetén.

A forgalmi engedély kiállításának költsége 6 000 Ft.

Törzskönyv

Törzskönyv
1998 óta a gépjárművek tulajdonjogának igazolására szolgáló okmány a törzskönyv, mely az autó alváz- és motorszámát, gyártmányát, típusát, színé, gyártási évét, valamint a tulajdonos adatait, vagy gazdasági társaság esetén a cég megnevezését, cégjegyzék számát is tartalmazza. A törzskönyvet nem kell (és nem is célszerű) az autóban tartani, szerepe leginkább az autó eladásakor vagy használtautó vásárlásakor van, ilyenkor a forgalmi engedéllyel együtt az új tulajdonosnak kell megkapnia, hiszen megléte (1998 után kiállított forgalmi engedély esetén) feltétele egy gépjármű átírásának (bővebben: gépjármű átírás). A törzskönyveket a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgálatások Központi Hivatala állítja ki és postázza a tulajdonos címére vagy amennyiben a gépjármű finanszírozott, úgy az azon zálogjoggal rendelkező finanszírozó (pl.: bank. lízingcég) részére.

Gépjármű tulajdonosváltása esetén új törzskönyvet kell kiállítani, melynek költsége 6 000 Ft

Ideiglenes forgalomban tartási engedély (ideiglenes forgalmi engedély / útvonalengedély)

Forgalomból kivont, vagy forgalomba helyezett, de érvényes műszaki vizsgával nem rendelkező jármű esetén a közlekedésben való részvételhez Ideiglenes forgalomban tartási engedély, ismertebb nevén útvonalengedély szükséges, melyet az erre illetékes okmányirodákban lehet kiváltani. Ilyen esetekben A típusú engedélyt kell kiváltani, ami 3 napig érvényes (az érvényesség kezdete eltérhet a kiállítás napjától), költsége 3 500 Ft.

Fontos, hogy az engedély csak akkor adható ki, ha a gépjármű az adott időszakra rendelkezik kötelező felelősségbiztosítással, melynek meglétét az okmányirodában igazolni kell! Az ideiglenes forgalomban tartási engedéllyel rendelkező gépjárművekre határozott tartamú biztosítási szerződés köthető, amennyiben érvényes KGFB-vel egyébként nem rendelkeznek.

Kapcsolódó oldalaink:
- Használtautó vásárlási tanácsok
- Gépjármű átírás menete
- Átírási költség kalkulátor 2021
- Regisztrációs adó kalkulátor 2021
  Hasznos oldalak:
- Internetes okmányiroda
2024. július 14., vasárnap
Alfa Romeo
Audi
BMW
Chevrolet
Chrysler
Citroen
Dacia
Daewoo
Daihatsu
Dodge
Fiat
Ford
Honda
Hyundai
Infiniti
Isuzu
Jaguar
Jeep
Kia
Lada
Lancia
Land Rover
Lexus
Maruti
Maserati
Mazda
Mercedes-Benz
MG
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Porsche
Renault
Rover
Saab
Seat
Skoda
Smart
SsangYong
Subaru
Suzuki
Toyota
Trabant
Wartburg
Volkswagen
VolvoRegisztrációs adó kalkulátor 2021
Kalkulátorok
Átírási költség kalkulátor
Regisztrációs adó információk
Átírási költség kalkulátor
Gépjármű okmányok
Használtautó vásárlási tanácsokAdatkezelési elvek
Az oldal használatával a látogatást elemzo sütik települnek böngészojébe.
A sütiket Ön bármikor eltávolíthatja. További információért olvassa el az adatkezelési irányelveinket. Értem