Tanácsok Kalkulátorok Autó adatbázis Hirdetések Tudástár

 Vissza a foldalra Használtautó vásárlási tanácsok

Használt autót venni nem nagy ördöngősség, az alábbi tanácsok betartásával bárki bátran belevághat, különösebb technikai tudás nélkül is.

1. lépés: Az ideális típus kiválasztása és a vásárlásra szánt összeg meghatározása
Fontos, hogy a megvásárolandó autó lehetőség szerint minden szempontból megfeleljen az igényeinknek ezért érdemes kellő időt fordítani a típus kiválasztására. Határozzuk meg, mit várunk az autótól, mely extrákat tartjuk fontosnak, melyeket kevésbé, mennyire fontos a nagy csomagtér vagy épp a kis fogyasztás és az alacsony karbantartási költség. Ezen szempontok figyelembevételével érdemes végigolvasni a különböző autós újságok tesztjeit, vásárlói véleményeket és érdemes felkeresni az adott márkára, vagy típusra szakosodott fórumokat, klubokat is, ahol sok hasznos tanáccsal/tapasztalattal lehetünk gazdagabbak az adott autót illetően. Érdemes kilátogatni az autópiacra, valamint nagyobb kereskedésekbe is és minél több autót megnézni, beleülni, kipróbálni, ez sokat segíthet valós igényeink felmérésében és így a tökéletes autó megtalálásában. Persze a keresés közben fontos figyelembe venni anyagi lehetőségeinket is. Mindenképp kalkuláljunk azzal, hogy a már a megvásárolt autó átírása is jelentős költséggel jár és még csak ezt követően jönnek az úgymond kötelező cserék és rossz esetben néhány nem várt meghibásodás is előfordulhat, így semmiképp ne költsük az összes pénzünket az autó megvásárlására, maradjon bőven a fenntartásra is.2. lépés: Az autó keresés
Ma már jó néhány hatalmas választékkal és részletes szűrési feltételekkel rendelkező hirdetési oldal található a hazai interneten (pl: Használtautó.hu, Expressz.hu). Ezek segítségével könnyen, gyorsan és kényelmesen válogathatunk az autók közül. A hirdetések szűrésénél érdemes figyelni a részletekre. Minél hanyagabban van kitöltve egy-egy autó adatlapja, annál valószínűbb, hogy karbantartását is hasonló odafigyeléssel végezte az aktuális tulajdonos, azonban természetesen egy minden részletre kiterjedő, jól kitöltött adatlap még nem garancia a megkímélt autóra. Nézzük meg tüzetesen a fotókat is, fontos, hogy lehetőleg az autó minden része jól látható legyen, beleértve a belsejét is. Nyilván a keresett autó elvárható állapotát nagyban befolyásolja a váráslásra szánt pénzünk, de mindenképp törekedjünk a ránézésére, illetve a paraméterek alapján legjobbnak tűnő autókat kiválasztani.
Érdemes legalább 5-6 (de inkább több), lehetőleg magánszemélyek által hirdetett autót kiválasztani, majd sorban felvenni a kapcsolatot a hirdetőikkel. A hirdetőkkel beszélve részletesen kérdezzünk rá az autó összes paraméterére, előéletre, korábbi sérüléseire, esetleges hibáira, majd ezeket az adatokat vessük össze a hirdetésben szereplőkkel. Kérdezzünk rá a kilométeróra állására is és bátran hangsúlyozzuk, hogy a valós értéket szeretnénk megtudni. Fontos, hogy már ekkor jelezzük az eladónak, hogy amennyiben az autó a kipróbálás során elnyeri tetszésünket, úgy vásárlás előtt, egy általunk választott szakszervizben szeretnénk azt, saját költségünkre átvizsgáltatni. Amennyiben az eladó elzárkózik ettől vagy az adatok egyeztetése során ellentmondásba kerül, esetleg gyanús dolgokat állít, húzzuk ki az adott autót a listáról és inkább keressünk másikat. Persze nem feltétlenül kell mindenkiben csalót látni, de fontos, hogy minden autóhoz egészséges gyanakvással közelítsünk, bármilyen jó vételnek tűnik is sőt, igazából minél jobb vételnek tűnik, annál inkább gyanakodjunk.
Amennyiben minden stimmel, egyeztessünk kipróbálási időpontot az eladóval. Lehetőség szerint mindenképp nappali időpontot válasszunk és törekedjünk arra, hogy nyílt világos helyen történjen az autó megtekintése, hogy az esetleges sérüléseket minél nagyobb eséllyel észrevegyük.

3. lépés: Átnézés, kipróbálás
Minden szempontból tökéletes használt autót valószínűleg nem fogunk találni, legfeljebb ha nagyon új autók közül válogatunk, ezért készüljünk fel, hogy minden autónak lehetnek hibái, a lényeg, hogy ezeket felmérjük még a vásárlás előtt. Az autó kipróbálására ne egyedül menjünk. Természetesen célszerű, ha tapasztalt autóssal kelünk útra, de ha ilyen ismerős nincs kéznél, bárki más is megteszi, már csak több szem, többet lát alapon is. Az autót kívül-belül tüzetesen nézzük át, figyeljünk az esetleges sérülésekre vagy a javítások nyomaira, nézzük át az autó okmányait is, ellenőrizzük, hogy az abban szereplő adatok (különösen a gyártási év) megegyeznek-e a hirdetésben látottakkal. Fontos, hogy az autó minden funkcióját próbáljuk ki, amit lehet, még állóhelyzetben, majd ha minden jónak tűnik, jöhet a próbaút. Kérjük meg az eladót, hogy mi vezethessük az autót, de ne feltétlenül gondoljunk rosszra ha ezt nem engedni. A próbaút során városban és országúton is haladjunk, végezzünk néhány intenzív gyorsítást és erős fékezést, figyeljünk a kormány holtjátékára és hogy nem húz-e valamerre az autó. Eközben lehetőleg figyeljünk minden rendellenesnek tűnő zörejre, kopogásra, az autó esetleges instabilitásra és ha bármi furcsát tapasztalunk, kérdezzünk rá az eladónál. Apróbb az autó általános működését nem befolyásoló hibákat leginkább alkupozíciónk javítása érdekében érdemes megjegyezni, pl egy nem működő belső világítás miatt még nem kell kihúznunk a listánkról, de ha már a szervókormány vagy esetleg a klíma nem működik, haladéktalanul álljunk tovább. Fontos, hogy bármennyire is jónak tűnik, semmilyen körülmények között se vegyük meg az elsőnek kipróbált autót azonnal, mindenképp próbáljuk ki az összes, korábban kinézett autót, majd hasonlítsuk össze a kipróbálás során szerzett tapasztalatainkat és csak ezt követően döntsünk.
Ha megszületett a döntés, keressünk fel egy közeli márkaszervizt és az eladóval egyeztetve kérjünk időpontot teljeskörű állapotfelmérésre itt feltétlenül kérdezzünk rá az autó előéletére is. Fontos, hogy a szervizt mindenképp mi válasszuk ki.
Amennyiben az átvizsgálás során se merült fel olyan tényező ami a kiválasztott autó megvásárlása ellen szólna, megtörténhet az adás-vétel.

Kapcsolódó oldalaink:
- Gépjármű átírás menete
- Autó adatbázis
- Átírási költség kalkulátor 2021
- Regisztrációs adó kalkulátor 2021
  Hasznos oldalak:
- Hasznaltauto.hu
- Mobile.de - németországi használtautó kereső

2024. május 27., hetfő
Alfa Romeo
Audi
BMW
Chevrolet
Chrysler
Citroen
Dacia
Daewoo
Daihatsu
Dodge
Fiat
Ford
Honda
Hyundai
Infiniti
Isuzu
Jaguar
Jeep
Kia
Lada
Lancia
Land Rover
Lexus
Maruti
Maserati
Mazda
Mercedes-Benz
MG
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Porsche
Renault
Rover
Saab
Seat
Skoda
Smart
SsangYong
Subaru
Suzuki
Toyota
Trabant
Wartburg
Volkswagen
VolvoRegisztrációs adó kalkulátor 2021
Kalkulátorok
Átírási költség kalkulátor
Regisztrációs adó információk
Átírási költség kalkulátor
Gépjármű okmányok
Használtautó vásárlási tanácsokAdatkezelési elvek
Az oldal használatával a látogatást elemzo sütik települnek böngészojébe.
A sütiket Ön bármikor eltávolíthatja. További információért olvassa el az adatkezelési irányelveinket. Értem