Tanácsok Kalkulátorok Autó adatbázis Hirdetések Tudástár

 Vissza a foldalra Gépjárművédelem

Lophatatlan autó nem létezik, viszont olyanná lehet tenni egy autót, hogy azt ne érje meg ellopni. Erre az egészen egyszerű és olcsó megoldásoktól, a bonyolult védelmi rendszerekig számtalan megoldás létezik, melyeket az autó értéke és a típus gyakorisága szempontjából érdemes végiggondolni. Egy olyan autót, amelyikből minden utcában áll egy, viszonylag könnyen védetté lehet tenni, hiszen valószínűleg a legminimálisabb védelem kiiktatásával se állnak neki a tolvajok próbálkozni, ha a környéken számos ugyanolyan autó található, nagy valószínűséggel bárminemű védelem nélkül.
A védelmi eszközök kiválasztásánál abból érdemes kiindulni, hogy minden egyes plusz védelmi eszköz beépítése hosszú percekkel hosszabbíthatja meg az autó eltulajdonításának folyamatát, miközben minden egyes perc jelentősen a tolvaj számára a lebukás kockázatát.

Védelmi megoldások

Indításgátló
A legtöbb mai autóban már van gyári indításgátló, azonban a gyári rendszerek működése könnyen kideríthető és ennek megfelelően könnyen ki is iktatható, így még a drágább autók gyári védelme sem jelent sokat egy felkészült tolvajjal szemben. Az utólagos indításgátlót célszerű az autó motortérbe, megfelelően rejtve beépíteni oly módon, hogy lehetőleg csak több alkatrész kiszerelésével lehessen hozzáférni. Ezáltal még akkor is hosszadalmas művelet lehet a kiiktatása, ha a tolvaj netán tudja, hogy hol és mit keressen, ezzel szemben egy utastérbe, pl a műszerfal mögé beépített indításgátlót szinte pillanatok alatt hatástalanítani lehet, épp ezért a megfelelő beszerelés legalább annyit (ha nem többet) jelent mint a megfelelő típus.Váltózár
A váltózár hatékony védelmi eszköz, azonban önmagában nem feltétlenül gátolja meg az autó eltulajdonítását. Manuális váltóval rendelkező autókban a váltózár hátramenet állásban rögzíti a váltót. Ebben az esetben az autóval tolatni akadálytalanul lehet ami adott esetben pont elegendő lehet ahhoz, hogy azt a tolvaj egy számára biztonságos helyre vigye. Ezzel szemben az automata váltóval rendelkező autókban a váltózár P (parkolás) állásban rögzíti a váltót így az autót se előre, se hátra nem lehet mozdítani. Ez azonban csak abban az esetben igaz, ha a váltókulissza közvetlenül a váltót kapcsolja, amennyiben csak egy adatbuszon keresztüli vezérlést végez, úgy valószínűleg a legtöbb tolvaj számára, nem jelent komoly akadályt. Fontos még megjegyezni, hogy mint minden zárszerkezet, a váltózárak zájra is nyitható lehet alternatív módon, így még ha nem is rendelkezik minden tolvaj lakatos tudással, egyedül a váltózárra bízni egy autó védelmét, nem célszerű.

Motortérzár
Mivel az újabb autók vezérlő számítógépének csatlakozója többnyire az utastérben van (amelynek segítségével a tolvajok jó eséllyel beindíthatják az autót), így motortérzárat első sorban olyan autóba érdemes építeni amely már rendelkezik motortérbe beépített utólagos indításgátlóval vagy riasztóval, így ezek hatástalanítását jelentősen megnehezítheti. A motortérzár ezeken felül hasznos lehet a motortérben található alkatrészek védelme szempontjából is.

Riasztó
Egy nehezen kiiktatható (pl motortérzárral védett) riasztó hasznos kiegészítője lehet egy autó védelmi rendszerének, azonban önmagában semmiképp nem érdemes csak egy riasztóra bízni az autó védelmét, hiszen magát a lopást nem akadályozza meg.

Rejtett kapcsolók
Előfordulhat, hogy pusztán egy rejtett kapcsoló megóvja a gépjárművet, mivel a tolvajok számára a meglepetés erejével hathat, azonban csak egy kapcsolóra bízni a gépjármű védelmét nem szerencsés. Ennek oka, hogy a kapcsolók rejtett elhelyezése, blokkolási képessége a beszerelés árával arányosan növekszik, így egy valóban rejtett és valóban hatásosan blokkoló kapcsoló már közel annyiba kerülhet mint egy több ponton blokkolni képes, transzponderes indításgátló, egy pár ezer forintért beépített kapcsoló, viszont jó eséllyel csak a lelkiismeretünket nyugtatja meg.
A kapcsolók általános hibája, hogy amennyiben a vezető keze ügyében helyezkednek el, úgy a tolvajok is könnyen rátalálhatnak, hiszen az ilyen helyek száma a mai autókban véges, amennyiben viszont az autó egy távoli pontjára kerülnek, úgy nagyban csökkenthetik használati komfortot, mindazonáltal egyáltalán nem biztos, hogy a tolvajok nem figyelik ki a helyét. Ahogy az indításgátlóknál is, az ilyen kapcsolók esetében is sarkalatos pont az indítás megszakításának helye. Ha a kapcsoló még az utastérben szakít meg valamit, úgy valószínűleg könnyű rátalálni is és ebből következően könnyen kiiktatható, azonban a motortérbe építve ismét felmerül az ár/érték arány kérdése, amely a magasabb ár ellenére, valószínűleg az indításgátló javára dől el.

GPS/Nyomkövetés
A különböző GPS alapú nyomkövetők leginkább a riasztókhoz hasonlatosak, azzal a különbséggel, hogy (optimális esetben) közvetlenül jelzik a tulajdonosnak ha az autóját ellopják és nagy segítséget nyújthatnak az autó megtalálásában, azonban sajnos még ha ezen feltételek teljesülnek is, akkor sem gátolja meg magát a lopást. Az optimális eset ráadásul viszonylag könnyen szabotálható, hiszen ezek az eszközök a normál mobiltelefonokhoz hasonlóan a GSM/GPRS hálózatok segítségével kommunikálnak és így mint minden rádiófrekvenciás kommunikáció az ő adásuk is zavarható, blokkolható, így legjobb esetben is csak a lopásról kap riasztást a tulajdonos, az autó hollétéről már nem érkezik jelzés. Mindezek ellenére egy ilyen eszköz, hasznos kiegészítő lehet, de nem több.


2021. április 17., szombat
Alfa Romeo
Audi
BMW
Chevrolet
Chrysler
Citroen
Dacia
Daewoo
Daihatsu
Dodge
Fiat
Ford
Honda
Hyundai
Infiniti
Isuzu
Jaguar
Jeep
Kia
Lada
Lancia
Land Rover
Lexus
Maruti
Maserati
Mazda
Mercedes-Benz
MG
Mini
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Porsche
Renault
Rover
Saab
Seat
Skoda
Smart
SsangYong
Subaru
Suzuki
Toyota
Trabant
Wartburg
Volkswagen
VolvoRegisztrációs adó kalkulátor 2021
Kalkulátorok
Átírási költség kalkulátor
Regisztrációs adó információk
Átírási költség kalkulátor
Gépjármű okmányok
Használtautó vásárlási tanácsokAdatkezelési elvek
Az oldal használatával a látogatást elemzo sütik települnek böngészojébe.
A sütiket Ön bármikor eltávolíthatja. További információért olvassa el az adatkezelési irányelveinket. Értem