Az árcédulája a leglátványosabb

BMW 320 d coupe

2010.10.05. 06:26

Adatlap BMW 3 320d EfficientDynamics - 2010

  • 1995 cm3-es,soros 4 hengeres dízel
  • 184 LE @ 4000 rpm
  • 380 Nm @ 1750 rpm
  • 6 seb. kézi
  • Gyorsulás 0-100 km/h-ra:
    7.5 másodperc
  • Végsebesség:
    237 km/h
  • Kombinált fogyasztás:
    4.7 l/100km
  • Városi fogyasztás:
    5.9 l/100km
  • Országúti fogyasztás:
    4.0 l/100km
  • 11 417 000 Ft

Versenytársak

Nahát, de jó neked, elhozod ezt a 320d kupét! Aztán elhozod ugyanazt, csak szedán változatban, vették észre a kollégák, és a hangjukban nem sok irigység bujkált. Pedig a nagyon keveset fogyasztó 320d elég érdekes autó volt, ez viszont inkább csak jó.

Nagyon sok 320d-t vezettünk már. Egy szóval se mondanám, hogy a tökünk tele van a 320 d-kkel, de az autós újságírók részére fenntartott pokolbugyorban nyilvánvalóan Mazda3-asokról és úgy általában kétliteres dízelautókról kell írni minél több cikket, változatosan, szórakoztató formában. És ha nem sikerül, természetesen jön a sátán, és hozza a farokszendvicset. Kegyetlen sors, és ezeknek az autóknak a kegyetlenkedésre csak egyetlen mentségük van: jók.

Természetesen ez a kupé sem a kétliteres dízeltől jó, inkább annak ellenére. Az Efficient Dynamics csomag és a benne található technikai fejlesztések nem a kis fogyasztásról szólnak. Illetve nem a takarékosságról. Kötve hiszem, hogy az átlagos BMW-felhasználót a Föld megmentése motiválná, amikor autót választ. A BMW vásárlóit, akárcsak a gyárat, elsősorban technológiai szempontból érdekli a jelenlegi high-tech. Amikor a nagy teljesítmény volt a divat, abból hozták ki a technikai maximumot, amikor a vezethetőség, akkor abból. A vezethetőség persze olyan, mint a farmer, mindig nagy divat, a töréstesztek viszont annyira unalmasak, hogy a biztonságtechnikai sikereikről maga a BMW is enyhe undorral adja ki a sajtóközleményeit.

Érzem én, hogy lassan olyan unalmas leszek ezzel, mint Cato szenátor a közhelyes karthagoelpusztítós dumájával, de én sem mondhatok mást: kupéba egyszerűen nem illik a dízel. Egy dízel akkor fogyaszt keveset (és menti meg a Földet), ha nyugisan járunk vele. Márpedig alacsony építésű autóval szinte lehetetlen nyugisan járni. A békés közlekedés alapja, hogy messzire ellátunk, a takarékos vezetés egyik legfontosabb faktora egyébként is az előrelátás. Lelépünk a gázról, ha látjuk, hogy öt autóval előttünk fékeznek, vagy épp a gázon maradunk, mert tudjuk, hogy ezen a zöldön még szépen átférünk.

Egy kupéban ellenben az előrelátási lehetőségek nagyon rosszak. Ezért az ember ösztönösen javítani akar a helyzeten, és meg akarja előzni az előtte haladó magasabb járművet. Csak hogy a világot gyakorlatilag olyan förmedvényekkel tömik tele az autógyárak, amik magasabbak, mint egy kupé. Nyugisan közlekedni egy SUV-val lehet, én legalábbis azzal tudok, esetleg nagy, kényelmes limuzinnal vagy egy esetlen izével, aminek úgyis mindegy. Kupéval nem.

Népítélet - BMW 3