Deres halánték - Toyota Avensis 2.0 D-4D menetpróba

Vágólapra másolva!
A 2007-es modellévre 2006 közepén apró rácfelvarrást eszközölt a Toyota középkategóriás Avensisén. Kívülről ember a talpán, aki észreveszi a különbségeket, amúgy meg erősebb lett a "kisdízel".
Vágólapra másolva!

Nem is oly' rég történt, hogy a világ legnagyobb autógyártói pozíciójára törő japán Toyota feladta a leckét a piacnak a 2.2 D-4D turbódízel motorjaival, 136-177 lóerővel, akár 400 Nm-rel az Avensisben, a Corolla Versóban és a RAV4-ben. Benzines erőforrásaival is uralkodik, szóval nem járta, hogy a kétliteres gázolajos ne kapjon némi vérátömlesztést. És kapott. A régi 116 lovas volt, nyomatékmaximuma meg 280 Nm. Az új 2.0 D-4D adatai: 126 LE (3600-nál) és kereken 300 Nm (2000-2800/percnél).

Viszont nem az elődöt reszelték, hanem a 2.2-esből faragták kifelé. S lőn 1998 ccm, furat x löket: 86 x 86 mm, a sűrítési arány 16,8 : 1, a befecskendezési nyomás 1700 bar. A váltó hatsebességes, manuális. Mint a nagyobb dízeltestvéreknél is. És egyelőre nincs tervben automata. A végsebesség 200 km/h, a 0-100-as gyorsulás 10,6 mp. A Wagon, azaz a kombi kivitelnél is. A gyári átlagfogyasztás 5,5 (5,7) l/100 km. A károsanyag-, CO2-kibocsátás is szerény: 146 (149) g/km.

A miegyebek sorolásától pedig most eltekintenők, hisz' minden maradt a régiben, ami nem is baj. Az Avensis egy roppant kifinomult, minőségi, kényelmes, tágas, tán leheletnyit konzervatív autó méretes csomagtartóval, komfortosra hangolt futóművel, csöndes motorokkal, az átlagosnál visszafogottabb értékvesztéssel, gazdag felszereltséggel - jó vétel, no.

Nézzük hát, miről szól a facelift. Módosított lökhárító (s ezzel 15 mm-es nyúlás), hűtőmaszk, sötétített üvegű lámpa, kerek köd. Elöl. Hátul valami hasonló. És a nagyobb visszapillantó tükrökbe került a LED-es irányjelző. Új színek is vannak. A beltér pedig már kéttónusú is lehet, jobb minőségű szövetek, dekorbetétek, tökéletesített ergonómia. Prémium kategória.

És a legolcsóbb benzines Avensis továbbra is 5 millió forint (1.6 VVT-i), a 2.0 D-4D meg alapból 5,8 mikulás. Biztos, hogy ő lesz a legkeresettebb. Vagy az 1.8-as, 129 lovas benzines. A kétliteres dízelhez egy olyan helyen, mint Magyarország, részecskeszűrő nem jár, a leporolt Avensis június végétől figyel a boltokban.

A nemzetközi menetpróba egyébként Brüsszelben volt, az EU-központban, a belga főváros egyben a Toyota európai főhadiszállása is. Az Avensis pedig maga a nagy japán EU-termék, emitt összecsavarozzák, amott kalapálják bele a motort, satöbbi. Ja, Brüsszel, az ő klímája még arra jó, hogy a tesztelő patentmód azonosuljon, szürküljön és halványuljon - mondjuk az Avensis pont nem a sportolásról és a kirívásról szól.

Az új 2.0 D-4D-t vezetve az ember gyermeke megkomolyodik, hamar rákap a puha, nesztelen és takarékos suhanásra, jó zene kell, társaság, és irány az autópálya. Ha meg mégis keménykedni kéne, ott a 177 lovas erőmű, azzal tessék megviccelni a GTI-ket.

És még pár arról, hogy a Sedan, Liftback vagy Wagon verzióban kapható Avensisben már a közepes felszereltségi szinten is vagyon sötétedés- és esőérzékelő, jobb minőségű az audiorendszer, fejegysége MP3 és WMA fájlok lejátszására is alkalmas. Az opcionális, teljes térképes navigációs rendszer távirányítója mostantól a középkonzolon helyezkedik el ergonómiailag, meg az egyszerűség kedvéért.A csúcs csak a D-4D 180 Clean Power dízeleshez jár, ebben már széria a 17-es alukerék, a bőrös, fémbetétes kormány és a váltókar-szoknya ezüstmetál varrást kap, az ülések kárpitozása bőr/Alcantara.

ki

A Toyota felfrissítette az Avensist/auto/ujdonsag/20060502atoyota.htmlÚj dízel a Toyota Avensisben/auto/ujdonsag/20060419ujdizel.html